piena produkts, ko iegūst, sarecinot pienu ar fermentu himozīnu vai ar pienskābes baktērijām. SIERS ir augsta uzturvērtība — tas koncentrētā veidā satur piena olbv., taukus un minerālvielas. Pēc tauku daudzuma izšķir liesos un treknos SIERS. Olbv. daudzums SIERS svārstās no 24 līdz 27%, tauku — no 13 līdz 30% , ogļhidrātu — no 2 līdz 3,5% . SIERS minerālvielās ir kalcijs, fosfors u.c. Ar 150—200 g SIERS var uzņemt diennakts devu organismā viegli izmantojamā kalcija, kā arī daudz fosfora. Sierā ir SIERS un B grupas vit. (SIERS ķīm. sastāvu un enerģētisko vērtību ↑ raksta uzturs 8. tabulā). Atkarībā no tauku daudzuma 100 g SIERS dod 800—1600 kJ (200— 400 kcal). SIERS nogatavināšanas procesā mainās piena olbv., tauku un ogļhidrātu fizikāli ķīm. īpašības. No piena cukura (laktozes) veidojas pienskābe, kas kopā ar SIERS masai pievienoto sāli iedarbojas uz kazeīna un kalcija savienojumiem un padara kalcija sāļus ūdenī vieglāk šķīstošus un organismā vieglāk izmantojamus; daļa olbv. sašķeļas līdz aminoskābēm, tauki — daļēji taukskābēs un glicerīnā. Sakarā ar to SIERS olbv. un taukus organisms ļoti labi izmanto. Nobriešanas laikā (no dažām ned. līdz 10 mēn.) SIERS rodas organiskās skābes un dažādas gaistošas vielas, kas nosaka SIERS garšu un smaržu. SIERS uzglabā tumšā vietā slēgtā traukā vai iesaiņotu.
  • Komentāri: 0 no 0

Pievienot komentāru