MUTES SMAKOŠANA

Komentāri
Latīņu val.: faetor exore
To parasti izraisa gāzveida vielas, kas rodas, organiskajām vielām, gk. olbv-ām, noārdoties un pūstot mutes dobumā. Pūšanas process notiek tajās vietās, kur paliek ēdiena atliekas (zobstarpas, bojāti zobi, lielas zobakmens nogulsnes, slikti pieguļošu plombu un mākslīgo kroņu malas, nekoptas izņemamās protēzes).

Pūšanas procesu veicina mutes dobuma gļotādas slimības (gļotādas, mēles un smaganu iekaisumi, parodontoze); pavājināta siekalu izdalīšanās, kas mazina mutes paštīrīšanos; pastiprināta mikroorganismu vairošanās mutes florā, ja mutes dobums netiek kopts. Cilv. bieži vien nemana savas mutes smakošanu, dažreiz jūt rūgtenu garšu mutē.

MUTES SMAKOŠANA var būt saistīta ar hron. iekaisumiem mandelēs, rīkles gļotādā, deguna blakusdobumos, kā arī ar smakojošām iesnām — ozēnu, strutojošiem procesiem plaušās, aizcietējumu, zarnu parazītiem, kuņģa un zarnu slimībām, anēmiju. Smagos aknu un nieru slimību, kā arī cukura diabēta gadījumos caur plaušām var izdalīties vielmaiņas gāzveida produkti. Arī normālā vielmaiņā, lietojot uzturā dažus produktus (ķiplokus, sīpolus, rutkus), alkoholiskus dzērienus, medikamentus (arsēna preparātus), izelpotajam gaisam var piejaukties klāt gāzes, kas rada specifisku MUTES SMAKOŠANA ; smēķētājiem tabakas smakai pievienojas sadalīšanās produktu smaka, ko rada viņiem raksturīgais rīkles gļotādas hron. iekaisums.

MUTES SMAKOŠANA var rasties pēc saindēšanās ar ķīm. vielām, dažu inf. slimību laikā, badošanās vai garīga sasprindzinājuma laikā, pēc smagas piepūles. Ārstē pamatslimību.

Ja MUTES SMAKOŠANA cēlonis ir mutes dobumā, pareizi jātīra zobi un jākopj mutes dobums (↑ zobu kopšana); jāveicina siekalu izdalīšanās, ostot vai ēdot skābas uzturvielas (citronu), arī garšvielas (ieteicamas vecākiem cilv., kam ir mutes sausums); jāsamazina mikrobu daudzums mutes dobumā, skalojot to ar sālsūdeni, kumelīšu vai salviju tēju, ūdeņraža pārskābi, kālija permanganāta vai dzeramās sodas šķīdumu (stipri dezinficējoši līdz. var mainīt normālo mutes gļotādas floru). Pret MUTES SMAKOŠANA var lietot hlorofila tabletes vai adsorbējošus līdz. (sterilizētos baltos mālus, aktivēto ogli), ēteriskās eļļas (piparmētru eļļu, mentolu).

Komentāri (2)

Rādīt komentārus augošā secībā
  • Juris, 2010-08-06 15:02:16

    Man arī bija tādas mandeles, ka Stradiņos pat studentus veda skatīties. Arī no smakas pašam slikti metās. Man gan likās, ka smirdēja pašas mandeles nevis ēdiena atliekas.
    Ar angīnu slimoju vismaz 2x gadā un pa nopietnam.
    Izgriezu un problēmas beidzās.

  • Aija, 2010-08-06 14:40:51

    Man ir lielas mandeles visu laiku un tajās sakrājas ēdiena paliekas, kas pūst un smako, ko lai iesāk šādā gadījumā?

Vārds:
Komentārs:
 Drošības jautājums:trīspadsmit plus desmit =