SĪPOLS, dārza

Komentāri
Latīņu val.: Allium cepa
sīpolu dz. daudzg. lakstaugs ar iegarenu vai apaļu, mazliet plakanu sīpolu.

Lapas sulīgas, stobrveidīgas. Viens no vērtīgākajiem garšaugiem. Veicina ēstgribu un gremošanu. Satur gaistošas vielas litoncīdus. Uzturā lieto lapas un sīpolus (svaigus, vārītus, ceptus, konservētus, žāvētus). Lapās ir C vit. (48 mg%), karotīns (4,8 mg%), cukuri, ēteriskā eļļa, organiskās skābes, minerālvielas, sīpolos — C (8,4 mg%), PP, B1, B2 vit., karotīns, ēteriskā eļļa, cukuri, minerālvielas (kālijs ap 150 mg%).

Medicīnā sīpolu spirtizvilkumu izmanto zarnu atonijas, resnās zarnas iekaisuma, kā arī aterosklerozes gadījumā.

Komentāri (0)

Rādīt komentārus augošā secībā
Vārds:
Komentārs:
 Drošības jautājums:divpadsmit plus divi =