UZTURA TOKSIKOINFEKCIJAS

Latīņu val.: toxicoinfectiones alimentares
Skaidrojums: gr. toxikon inde + lat. infectio aplipināšana

akūtas slimības, kas saistītas ar inficētas barības lietošanu uzturā. UZTURA TOKSIKOINFEKCIJAS var rasties, ja cilv. organismā iekļūst dzīvi mikroorganismi vai arī to izdalītie toksīni (tad tās sauc arī par uztura intoksikācijām). Vairākumu UZTURA TOKSIKOINFEKCIJAS ierosina nosacīti patogēni mikrobi, kas ir ļoti plaši izplatīti dabā un nereti sastopami arī cilv. un dzīvn. gremošanas traktā, elpošanas ceļos, uz ādas. Tie izraisa UZTURA TOKSIKOINFEKCIJAS tikai noteiktos apstākļos; no tiem galv. ir liels ierosu vai toksīnu daudzums un pamazinātas cilv. organisma aizsargspējas. UZTURA TOKSIKOINFEKCIJAS var ierosināt salmonellas (↑ salmonelozes). botulisma nūjiņa, stafilokoki, zarnu nūjiņa u.c. Samērā bieži sastopamas stafilokoku toksīnu ierosinātās UZTURA TOKSIKOINFEKCIJAS. Stafilokoks (Staphylococcus) ārējā vidē ir ļoti izturīgs. Tā izdalītais toksīns ir termostabils; lai to noārdītu, produkts jākarsē (100°) 1 ½ —2 st. Uzturproduktos (kūkās, konservos, saldējumā, krēmā) istabas t stafilokoki ļoti strauji vairojas, un jau pēc 6—10 st. tajos rodas toksīni, kas var izraisīt UZTURA TOKSIKOINFEKCIJAS. Parasti uzturproduktus ar stafilokokiem inficē cilvēki, ja tiem uz rokām ir dažādi strutaini ādas bojājumi vai arī ja tie slimo ar augšējo elpošanas ceļu iekaisumu vai angīnu (šajā gadījumā cilv. barību inficē šķaudot vai klepojot). Dažreiz uzturproduktus (piem., pienu) inficē slims dzīvnieks. 1—4 st. pēc inficēta produkta lietošanas rodas slikta dūša, vemšana, sāpes vēderā, dažreiz caureja. Smagas saindēšanās gadījumā paaugstinās t, var iestāties akūts sirds vājums, krampji. Stafilokoku ierosinātām UZTURA TOKSIKOINFEKCIJAS raksturīga ātra simptomu parādīšanās un tikpat ātra izzušana. Slimnieks parasti atveseļojas 2—5 dienās. Ārstēšanā galv. ir kuņģa un zarnu atbrīvošana no ieros. un toksīniem. To panāk ar kuņģa skalošanu, klizmām. Slimniekam nepieciešams miers, siltums, daudz šķidruma, Smagākos gadījumos vēnā ievada sāls šķīdumu, glikozi u.c; izmanto arī pretmikrobu preparātus. Pirmajā slimības dienā ierobežo uzturu: slimniekam dod mīksti novārītas olas, ķīseļus, baltmaizes sausiņus. Nākamajā dienā diētu paplašina ar buljonu, šķidrām putrām, kefīru. Turpmākajās dienās pakāpeniski pāriet uz parasto uzturu. Profilakse. Sanitāri veterināra liellopu fermu uzraudzība; pārtikas rūpniecībā un tirdzniecībā, kā arī sab. ēdināšanā strādājošo cilv. regulāra med. pārbaude. Pārtikas tehnoloģijas un realizācijas termiņu, kā arī personiskās higiēnas ievērošana, pareiza produktu uzglabāšana.
  • Komentāri: 0 no 0

Pievienot komentāru