bioloģiski augstvērtīgs uzturlīdzeklis, ko iegūst no savvaļas augiem — parastās lazdas (Corylus avellana), zemesrieksta (Arachis hypogaea), valrieksta (Juglans regia), Sibīrijas ciedrupriedes (Pinus sibirica), ēdamās kastaņas (Castanea vulgaris), mandelēm (Amvgdalus).

RIEKSTI ir 4—27% olbv., apm. 30—60% tauku, kas satur nepiesātinātās taukskābes, 8—40% ogļhidrātu, daudz minerālvielu, sevišķi kalcija (60—247 mg% ), fosfora (230—540 mg% ), dzelzs (1—4 mg%). Valriekstos un saldajās mandelēs bez tam ir vēl daudz kālija (valriekstos — 687 mg%, saldajās mandelēs — 856 mg% ) un magnija (valriekstos — 131 mg%, saldajās mandelēs — 255 mg% ).

RIEKSTI ir arī mikroelementi (kobalts, cinks), B grupas (B1, B2, B6, PP) un C, D, E vit., šķiedrviela (RIEKSTI ķīm. sastāvu un enerģētisko vērtību ↑ raksta uzturs 8. tabulā). Tukšā dūšā, labi sakošļāti, RIEKSTI uzlabo kūtru zarnu darbību.

Uzturā nedrīkst lietot pelējušus RIEKSTI, jo tiem var būt toksiska iedarbība uz organismu.
  • Komentāri: 1 no 1
2013-11-28 11:29:01

valrieksti

Kāpēc tik svarīgi ir ikdienā ēst valriekstus?

Uzskata, ka cilvēks, kas katru dienu apēd 3 valriekstus, savu mūžu pagarina par septiņiem gadiem.

Valrieksti ir veselīgākie no visiem riekstu veidiem, un tos vajadzētu lietot biežāk kā veselīga uztura sastāvdaļu, uzskata amerikāņu zinātnieki.

30 g valriekstu dienā sniegs lielisku ieguldījumu cilvēka veselībā.

Valrieksts satur:

18% olbaltumvielu;
~75% eļļas;
C, E, P, K, B grupas vitamīnus;
A provitamīnu;
minerālvielas;
mikroelementus – dzelzi, fosforu, magniju, kāliju, kalciju, kobaltu, jodu un varu.
Labs Omega 3 taukskābju avots
http://www.tvnet.lv/sievietem/veseliba/488000-kapec_tik_svarigi_ir_ikdiena_est_valriekstus

Pievienot komentāru