tauriņziežu dz. augi, kuru sēklas izmanto pārtikai un lopbarībai. No uzturā lietojamiem PĀKŠAUGI vērtīgākie ir zirņi, lauku pupas, pupiņas. PĀKŠAUGI satur daudz olbv. (piem., 100 g sojas pupu satur apm. 34 g olbv.). PĀKŠAUGI olbv. bagātas ar dažādām aminoskābēm, sevišķi ar lizīnu, kam liela nozīme organisma augšanā, audu jaunveidē, iekšējās sekrēcijas dziedzeru un nervu sistēmas darbībā. PĀKŠAUGI satur arī holīnu. PĀKŠAUGI ir daudz minerālvielu — fosfora, kalcija, magnija, kālija, dzelzs; PĀKŠAUGI satur arī kobaltu un varu. No vit-iem PĀKŠAUGI ir B grupas (gk. Bi, B2, PP, B6) vit-i, graudu dīgļos arī E vitamīns. PĀKŠAUGI daudz šķiedrvielas, tāpēc tie grūti sagremojami un tajos esošās uzturvielas organismā tiek asimilētas tikai daļēji (piem., olbv. tikai 70% ). PĀKŠAUGI sagremošanu atvieglo pienskābi saturošu uzturlīdzekļu piedevas (raudzēts piens), garšaugi, dārzeņi.
  • Komentāri: 0 no 0

Pievienot komentāru