piena dziedzeru sekrēts, kas zīdītājiem izdalās 3— 10 dienas pēc dzemdībām (cilvēkam 3—6 dienas).

Pēc fizikālajām un biol. īpašībām JAUNPIENS atšķiras no piena. Jaunpienā ir vairāk olbv., tauku, minerālvielu, vit., bet sevišķi imūnvielu. Govs JAUNPIENS satur 15—23% olbv. (5— 8 reizes vairāk nekā piens, tāpēc karsējot JAUNPIENS sarec); no tām apm. puse ir globulīni, kam piemīt antivielu īpašības. JAUNPIENS ir laktoze un glikoze, 4-—6% tauku, 1,2—1,5% minerālvielu (daudz kalcija).

Salīdzinājuma ar pienu JAUNPIENS satur apm. 10 reižu vairāk A vit. un karotīna, 2— 3 reizes vairāk B grupas vit., daudz holīna, E un D vit., kā arī C vitamīnu. JAUNPIENS pāreja pienā saistīta ar imūnglobulīnu daudzuma samazināšanos. Kā koncentrēts olbv., kalcija un vit. avots JAUNPIENS ieteicams arī novājināta un slima cilv. uzturā.
  • Komentāri: 0 no 0

Pievienot komentāru