pārtikas produkts, ko iegūst, pārstrādājot dažādu dzīvn. gaļu un iekšējos orgānus. Pēc izejmateriāla un apstrādes veida izšķir vārītas jeb kveldinātas, kūpinātas jeb žāvētas, puskūpinātas, aknu, asins, diētiskās u.c. DESAS. Visās DESAS (arī diētiskajās) ir iestrādāta trekna gaļa, asas garšvielas, sāls; gandrīz visām aknu DESAS šķirnēm, kā arī piena cīsiņiem, diabētiskajām DESAS pievieno pienu, olas. Lai saglabātos gaļas sārtā krāsa, desām niecīgā daudzumā pieliek salpetri. DESAS uzturvērtība ir dažāda, vārītām un puskūpinātām — mazāka nekā svaigai gaļai, jo tajās ir lielāks ūdens daudzums, mazāk olbv. un vit. DESAS uzturā tikai daļēji aizstāj svaigu gaļu. Vislielākā uzturvērtība ir cīsiņiem un kūpinātām DESAS (ķīm. sastāvu un enerģētisko vērtību f raksta uzturs 8. tabulā). DESAS ļoti ātri bojājas; tās bieži ir saindēšanās cēlonis. Sevišķi labvēlīgi apstākļi mikroorganismu savairošanās procesam ir vārītās, aknu un asins desās, jo tās satur daudz ūdens un samērā maz sāls. Vārītās DESAS drīkst uzglabāt 1—2 diennaktis pazeminātā t, bet aknu un asins DESAS — ne ilgāk par 12 st. pat pazeminātā . Kūpinātās DESAS var uzglabāt ilgāk, jo tajās ir mazāk ūdens, vairāk sāls, bez tam konservējoši iedarbojas arī kūpināšanas process. Puskūpinātas DESAS var uzglabāt 3 diennaktis (0—8°), kūpinātās — 15 diennaktis, ja t nepārsniedz 8°, vai 30 diennaktis, ja t ir 0-4°.
  • Komentāri: 0 no 0

Pievienot komentāru